Skip to main content

Hoe het OOIT was en OOIT zal zijn, maakt jou, maakt mij…

Enkele maanden geleden verscheen ‘Ooit. Nog even leven’ van Johan Van den Driessche. Van den Driessche maakt diepe indruk met zijn romandebuut. Een boeiend, mysterieus verhaal dat enkele diepe levensvragen bevat. De reacties liegen er niet om. Uitspraken als: ‘‘Ooit. Nog even leven’ nu al verplichte lectuur’, tot ‘Tussen Julian Barnes en Johan Daisne’ kan de auteur inmiddels in zijn zak steken.

In ‘Ooit. Nog even leven’ staan diverse bevreemdende ontmoetingen centraal. Dat klinkt wellicht wat vaag en mysterieus, maar Van den Driessche weet de aandacht van zijn lezers direct te pakken om die vervolgens niet meer los te laten. Spannend, intrigerend en niet meer weg te leggen. Een boek voor een ieder die houdt van een boeiend en spannend verhaal, waarbij de grote levensvragen niet uit de weg worden gegaan.

Het verhaal draait om Friedeman. Een uiterst bevreemdende gebeurtenis op het toppunt van zijn internationale carrière heeft een allesbepalende impact op zijn verder leven. Eerst beschouwt hij de situatie als een zegen, maar langzaam brengt wat gebeurd is hem in een negatieve spiraal. In die periode spelen drie vrouwen een prominentere rol in zijn leven. De harstvriendin Teresa, de oud-collega Mariolena en de intrigerende en ogenschijnlijk gestoorde Joya. En wat met de helblonde vrouw in een strakke baksteenrode jurk? Gaan zij hem helpen of duwen ze hem verder naar de afgrond? En dan is er nog de intrigerende doodsbrief met een begrafenisondernemer die zich er probeert uit te praten, de autotrip naar de plaatselijke kroeg met aan het stuur de rijpere Corine, de afgeleide vlucht naar New York, het feestje dat uit de hand loopt, de kleine lettertjes van een contract, het afscheid van de geur van aardbeien, het  familiegeheim dat zijn moeder verborgen hield, de snelweg naar Oxford die muurvast zit, de vergrijsde voorzitter van het Antwerps genootschap, het superraadsel met de drie hoeden, de vriendin die hij nog nooit zo kwaad heeft gezien maar wat hem vleit … en vooral de muziek die hem raakt en troost en voor hem de taal is voor wat hij niet zeggen kan.

Voor Friedeman voelt die ontmoeting alsof daardoor de beste jaren achter de rug liggen en hij daardoor op korte termijn een aflopend verhaal is; de nietszeggende antwoorden en de leugens baren hem schrik. Hij kan de geur van stemming ruiken wanneer een onbekende vrouw langs hem heen gaat en zoveel rouw in hem achterlaat. Is hij sterk genoeg om de waarheid te kennen? Wanneer wordt toeval een lotsbestemming? Zal hij uiteindelijk ontmoeten wie hij liefheeft of eerder wie hij vreest?

Ooit is een bijzonder woord. Het kan verwijzen naar het verleden, maar ook naar toekomstige gebeurtenissen. Beide hebben een enorme impact op ons denken en handelen van vandaag, zelfs als we ons van die gebeurtenissen niet meer bewust zijn, laat staan dat we in staat zijn ze te ontcijferen en volledig te bevatten.

Wie is de man achter ‘Ooit’?

Johan Van den Driessche (1953) is geboren en getogen in Brussel en als onafhankelijk bestuurder van vennootschappen actief in het internationaal zakenleven. Zijn druk beroepsleven wist hij te combineren met een sterk sociaal en Vlaams engagement (nationaal voorzitter vtbKultuur, voorzitter Voka Brussel, bestuurder van o.a. Odisee Hogeschool, Vlamingen in de Wereld, Huis van het Nederlands).

Hij was ook vijf jaar Brussels volksvertegenwoordiger. Tijdens zijn deeltijds academisch engagement in binnen- en buitenland heeft hij in twintig jaar heel wat gepubliceerd. ‘Ooit. Nog even leven’ is echter zijn eerste roman.

Dat Van den Driessche, na het beëindigen van zijn veelzijdige carrière in politiek, onderwijs en zakenleven nog ‘met iets zou uitpakken’, stond in de sterren geschreven. Maar dat hij zou verrassen als schrijver, met een roman nog wel, wie had dat durven voorspellen? Om met de deur in huis te vallen: de schrijver van ‘Ooit. Nog even leven’ levert dezelfde hoge kwaliteit af als in zijn vorige levens. En die lat lag hoog, ligt hoog.

Je zou overigens kunnen zeggen dat ‘Ooit. Nog even leven’ enkele autobiografische elementen bevat, want ook het hoofdpersonage uit het boek, is een businessman, die ervan droomde ooit schrijver te worden,

Geïntrigeerd? Bestel ‘Ooit. Nog even leven’ dan snel zodat het mee kan op vakantie. Alhoewel de kans groot is dat u dit boek voor die tijd al uit hebt… ‘Ooit. Nog even leven’ is te bestellen onder ISBN: 9789493242159. Het boek telt 180 pagina’s en kost € 20